28.06.2024

Matka kohti robotiikan vallankumousta – haastattelussa Aalto-yliopiston professori Yong Liu 

Matka kohti robotiikan vallankumousta – haastattelussa Aalto-yliopiston professori Yong Liu 

Tervetuloa lukemaan tuoreinta blogipostaustamme, jossa sukellamme robotiikan kiehtovaan maailmaan. Haastattelimme Aalto-yliopiston professoria Yong Liu:ta, joka valaisi meille näkökulmaansa robotiikan tulevaisuudesta ja sen tuomista mahdollisista läpimurroista. Keskustelimme professori Liu:n kanssa siitä, miten edistykselliset tekoälymallit, kuten ChatGPT ja uusimmat huipputeknologian kehitykset yhdistyvät luomaan tulevaisuuden robotiikkaan.  

Vaikka robotiikan optimaalinen käyttö saattaa olla vielä tällä hetkellä keskeneräistä, professori Liu on vakuuttunut siitä, että robotiikan tutkimuksella on huomattava merkitys sekä yhteiskunnalliselle että taloudelliselle kehitykselle. Hänen mukaansa olemme tällä hetkellä käännekohdassa, joka voi tuoda läpimurtoja robotiikassa. 

Robotiikan esittely ja teknologiajohtaja Kari Hännisen puhe Aalto-yliopistolla.

Robotiikan aikakausi: Kuinka robotiikka voi muokata tulevaisuuttamme?

Internet alkoi muovata tapaamme kommunikoida, tehdä bisnestä ja jakaa tietoa 1990-luvulla. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, emme voisi kuvitella elämää ilman sitä. Yong Liu näkee robotiikan nykyisen kehityksen samankaltaiseksi. Se tulee todennäköisesti vaikuttamaan merkittävästi tapaamme tehdä asioita tulevina vuosikymmeninä.

Professori Yong Liu uskoo, että teknologian kehitys muun muassa tekoälyn, 5G:n ja sensoriteknologioiden suhteen viittaa siihen, että olemme lähellä hetkeä, jolloin robotiikan hyödyntäminen tulee kasvamaan eksponentiaalisesti. 

Professori Liu toteaa: ”Vaikka tekoäly on historiallisesti ollut pullonkaula robotiikassa, viimeaikaiset edistysaskeleet ja huomattavat investoinnit tekoälyteknologioihin ovat mielestäni merkki siitä, että tämä pullonkaula on pian avattu.” 

Sensoriteknologiat antavat roboteille mahdollisuuden havaita ympäristöään, kun taas tekoäly toimii kognitiivisena moottorina mahdollistaen älykkään käyttäytymisen ja vuorovaikutuksen ihmisten kanssa. 5G:n saapuminen ja tuleva 6G helpottavat edelleen saumatonta tiedonvaihtoa robottien ja etätietokantojen välillä. 

”Ennustan, että robotiikka nousee seuraavaksi keskeiseksi teknologiaksi, jonka merkitys on verrattavissa Internetiin”,

kertoo Aalto yliopiston professori Yong Liu. 

Miten ihmiset ovat suhtautuneet robotiikkaan?

Liu kertoo olevansa iloisesti yllättynyt siitä, miten avoimesti ihmiset ovat suhtautuneet robotiikkaan. Hänen mukaansa ihmiset ovat osoittaneet huomattavan positiivista asennetta, kun robotit ovat suorittaneet tarkasti jopa ihmisten perustehtäviä. Kun robotit pystyvät aloittamaan mielekkään kommunikaation tai käymään vuoropuhelua, ihmiset ovat Liu:n mukaan entistä kiinnostuneempia ja innokkaampia olemaan vuorovaikutuksessa robottien kanssa.

Professori jatkaa: ”Olen taipuvainen uskomaan, että suurin osa ihmisistä on valmiita hyväksymään robotit paitsi palveluntarjoajana myös potentiaalisina kumppaneina, mikä kyseenalaistaa aiemmat oletukset, joiden mukaan robotiikkaa pidetään usein uhkien lähteenä.” 

Entä voivatko robotit vaikuttaa asiakastyytyväisyyteen? 

”Seuratessamme noin sadan hotellin suoritusta 12 kuukauden ajan, jotka käyttivät tekoälyllä varustettuja toimitusrobotteja, panimme merkille selvän suuntauksen: Hotellit, jotka käyttivät tekoälyllä varustettuja toimitusrobotteja, saivat merkittävästi korkeammat asiakasarviot ja houkuttelivat enemmän asiakkaita verrattuna vastaavaan ryhmään hotelleja, joka eivät käyttäneet tekoälyrobotteja saman ajanjakson aikana”, kertoo Liu.  

Liu kertoo suloisen ulkoasun olevan yksi sopivimmista lähestymistavoista robotin ulkoasun suunnittelussa. Professorin mukaan tällaisen muotoiluvalinnan uskotaan herättävän läheisyyden tunnetta kuluttajien keskuudessa, vähentävän koettuja riskejä ja lisäävän kuluttajien sietokykyä robottien tekemiä pieniä virheitä kohtaan. ”Ennustan, että söpösti muotoilluista roboteista tulee markkinoilla valtavirtaa”, hän toteaa. 

Mitä seuraavaksi? 

Yong Liu uskoo, että tekoälymallien, kuten ChatGPT:n, nopean kehityksen ansiosta robottien osallistuminen ihmismäisiin ja merkityksellisiin vuorovaikutuksiin on mahdollista. ”Erittäin älykkäiden ja tehokkaiden robottien tulevaisuudennäkymä on ilmeinen, kun huipputeknologiat, kuten ChatGPT sekä äänen- ja kasvojentunnistus yhdistetään yhdeksi yhtenäiseksi robottituotteeksi”, hän lisää.  

Professori kuitenkin muistuttaa, että robotiikan potentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää selviytymistä haasteesta, joka liittyvät sellaisten robottipalveluiden suunnitteluun, joissa hyödynnetään kaikkia saatavilla olevia teknologioita. Hänen mukaansa tämä edellyttää innovatiivista ajattelua, jotta voidaan luoda järkeviä liiketoimintamalleja mahdollistaen kannattavat robottipalvelut yritystoimijoille. ”Uskon, että tämä strateginen lähestymistapa on ratkaisevan tärkeä robottipalveluiden laajamittaisen käyttöönoton ja menestyksen kannalta tulevina vuosina”, kertoo professori Yong Liu haastattelun päättyessä.  

”Olemme merkittävän käännekohdan kynnyksellä, joka voi johtaa robotiikan läpimurtoon”, arvioi professori Yong Liu.  

Haluatko kuulla lisää robotiikan mahdollisuuksista? 

Me Finn-ID:llä tarjoamme innovatiiviset ja kustannustehokkaat robotiikkaratkaisut logistiikkakeskuksiin, ravintola- ja hotellialalle, sekä sairaaloihin. Ota meihin yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää. 

Siirry takaisin sivun alkuun