10.04.2018

Vieläkö mietit mitä mobiilikäyttöjärjestelmää käytät tulevaisuudessa? Älä mieti pitkään!

mobiili käsipääte laite

Asiakkaita kohdatessa keskustelu kääntyy hyvin usein laitteiden käyttöjärjestelmään ja niiden elinkaareen. Yritysten mobiiliratkaisut on tehty parantamaan prosesseja ja edistämään liiketoimintaa. Ratkaisuilla on parannettu kilpailutilannetta markkinoilla muihin toimijoihin nähden. Näihin parannuksiin on investoitu tai investoidaan huomattavia summia rahaa – niin taustajärjestelmiin, mobiilisovelluksiin kuin laitteisiinkin.

Koska käytettävät mobiiliratkaisut ovat liiketoiminnalle kriittisiä, vaaditaan päätelaitteelta entistä enemmän ja laitteiden odotetaan olevan kuluttajalaitteiden näköisiä. Laitevalinnoissa valintaan vaikuttavat monet toiminnallisuuteen, kestävyyteen ja elinkaareen vaikuttavat asiat. Laitealustoissa eli käyttöjärjestelmissä on kuitenkin tällä hetkellä käynnissä suuri muutos, joka vaikuttaa asiakkaiden laitevalintoihin.

Näissä ratkaisuissa suosituin ja laajalti käytössä tähän asti on ollut Windows CE- tai Windows Embedded Handheld -käyttöjärjestelmät. Toteutuksissa laitteella käytetään vain yhtä sovellusta ja laitetta käytetään vain yhteen toimintoon.

Laitealustoissa eli käyttöjärjestelmissä on kuitenkin tällä hetkellä käynnissä suuri muutos, joka vaikuttaa asiakkaiden laitevalintoihin.

Nyt kuitenkin CE ja WEH käyttöjärjestelmien tuki on jo loppunut tai loppumassa seuraavasti:  

  • Microsoft Windows Embedded CE 6.0 > EOS 10.4.2018
  • Microsoft Windows Embedded Handheld 6.5 > EOS 14.1.2020

EOS = End Of Services tarkoittaa päivää, jolloin alustalle ei enää saa automaattisia korjauksia, päivityksiä tai teknistä tukea. Tämän päivän jälkeen laite tai käyttöjärjestelmä ei saa tietoturvapäivityksiä tai suojaa viruksille.

Mitä vaihtoehtoja on?

Maailmanlaajuisen älypuhelinmarkkinoiden markkinaosuus on tällä hetkellä Android-alustalla yli 80 prosenttia (82-87 % lähteestä riippuen). Applen iOS-osuus markkinoista on 12-15 % ja Microsoft kuluu jo luokkaan ”muut käyttöjärjestelmät” (osuus alle 1 %).

Microsoft

Microsoft ei ole taaksepäin yhteensopiva seuraavan sukupolven alustalle siirryttäessä, tarvitaan siis nykyisten sovellusten uudelleen kirjoittaminen. Toki esimerkiksi selainpohjaiset ajettavat sovellukset antavat mahdollisuuden siirtyä uuteen Microsoft Windows 10 Iot mobile -käyttöjärjestelmään, mutta Microsoft ilmoitti lokakuussa 2017 ettei kyseiselle alustalle ilmesty uusia ominaisuuksia.

Koska kehitystä ei tapahdu ja laitevalmistajilta uupuu lukuisia rajapintoja, käyttöjärjestelmä ei ole saanut suurta suosiota kuluttajalaitteiden eikä ammattilaitevalmistajien keskuudessa. Microsoft onkin siirtänyt katseen Windows 10 alustaan; yksi käyttöjärjestelmä kaikissa laitteissa.

Tämä käyttöjärjestelmä toimii kuitenkin tällä hetkellä vain x86 laitteissa (tabletit, kannettavat tietokoneet ja PC:t). Nähdäänkö tulevaisuudessa Microsoftin uusi tuleminen, se jää nähtäväksi. Aikataulu tälle ei ole ainakaan ihan vielä näköpiirissä.

Apple

Apple iOS lanseerattiin vuonna 2007, jonka jälkeen Apple on päivittänyt mobiili-käyttöjärjestelmää vuosittain ja laajentanut tukea iPadiin sekä iPod Touchiin. Apple iOS on kasvanut maailmanlaajuisesti toiseksi suosituimmaksi mobiilikäyttöjärjestelmäksi. Kuluttajalähtöisyydestä huolimatta Applen laitteet ovat osoittautuneet suosituiksi myös ammattikäytössä.

iOS-laitteet ovat kuitenkin hintaluokaltaan kalliimmasta päästä. Trendeistä huolimatta isommat näytöt jne. on Apple onnistunut tuomaan kestävämpiä laitteita markkinoille. Kuitenkin laitteden kokonaiskustannus on edelleen korkealla. Varsinkin jos laitetta käytetään ammattikäytönlaitteen korvaajana, jolloin joudutaan hankkimaan mahdollisia lisävarusteita kuten esimerkiksi viivakoodinlukija. Lisäksi lisävarusteiden ja oheislaitteiden on oltava Applelle lisensoituja, mikä tekee niistä kalliimpia. Laitteissa on myös joitain ”rautarajoituksia” kuten esimerkiksi laitteen latausliitin.

Applessa on huippuluokan ominaisuuksia ja laitteessa on suljettu käyttöliittymä. Tästä syystä iOS App -kehitys on ehkä helpointa näistä suosituimmista alustoista, koska laitteiden välistä hajanaisuutta ei ole. Applen suljetun ekosysteemin vuoksi laite on myös turvallinen ja käyttöjärjestelmä tarjoaa kaiken tietoturvan takaamiseksi.

Laitteen hallinta ja käyttöönotto Applen työkalujen avulla mahdollistaa myös nopean laitteen rekisteröinnin ja käyttöönoton. iOS sisältää myös laajan valikoiman laitteiden ja sovellusten hallintaominaisuuksia, mutta iOS:ssä puuttuu kuitenkin mahdollisuudet etähallittavuuteen sekä käyttöjärjestelmän päivitysten hallinnointi uupuu.

Android

Googlen ensimmäinen Android ilmestyi 2008, jonka jälkeen on vuosittain julkaistu uusi versio. Versiot on nimetty jonkin jälkiruuan tai herkun mukaan, mm. KitKat, Gingerbread ja Marshmallow. Android on rakennettu Linuxin kernelistä ja optimoitu mobiililaitteille kuten älypuhelimille ja tableteille. Myös ensimmäiset ajoneuvo-/trukki-PC:t on julkaistu Android-käyttöjärjestelmällä.

Alunperin käyttöjärjestelmät olivat puhtaasti kuluttajalaitteisiin suunnattuja, mutta pian Google alkoi tuoda uusia ratkaisuja turvallisuuteen ja hallinnan parantamiseen liittyen, jotta käyttöjärjestelmä olisi entistä turvallisempi.

Samoin laitevalmistajat, jotka tekevät laitteita ammattikäyttöön, toivat omia laajennuksia tietoturvan parantamiseen tai omat OS-versiot ilman Googlen GMS (Google Mobile Service) palveluita.

Android-laitteita on siis saatavilla hyvin laaja valikoima ja sellaisia, jotka soveltuvat melkein mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Hyvin kestävistä, ääriolosuhteisiin tarkoitetuista laitteista aina alle sadan euron kuluttajatason älypuhelimiin. Lisäksi Android-laitteille on saatavissa runsaasti ohjelmistoja, oheislaitteita ja lisävarusteita.

Android-laitteen OS-pirstoutuminen tekeee sovellusten kehittämisestä enemmän haastavaa, mutta yrityksen näkökulmasta sovellusappien ekosysteemi on hyvä. Lähes kaikki mitä tarvitset on saatavilla ja mikäli ei ole, voit kehittää sitä itse. Lisäksi ammattilaitteiden valmistajat ovat tuoneet omat rajapintalaajennukset helpottamaan sovelluskehitystä ja laitteiden hallintaa.

Androidin suosio ja muokattavuus tekevät siitä valitettavasti helpon kohteen erilaisille haittaohjelmille. Kuitenkin Android on saavuttanut uusilla ratkaisulla ja tietoturvaparannuksilla luotettavan aseman. Näihin asioihin voi helposti vaikuttaa etähallinnan ja laitevalmistajan omilla laajennuksilla, vaikkakin Google Android onkin jo yksi turvallisimmista laitteista.

Android-laitteita on siis helppoa hallinnoida laitehallinnalla ja laitevalmistajan laajennuksilla. Käyttöjärjestelmässä on vähintään sama tuki hallinnan osalta kuin vanhoissa perinteisissä etähallinnan avulla ja CE- tai WEH -käyttökäyttöjärjestelmissä.

Mikä on oikea valinta?

Microsoftin käyttöjärjestelmien elinkaari on joko loppumassa tai hyvin epäselvä. On paljon järjestelmiä, joita on aina käytetty Windows-alustalla kuten esimerkiksi terminaaliemulointi tai yleensä kaikki merkkipohjaiset järjestelmät.

Merkkipohjaisten järjestelmien käytön jatkaminen ei ole enää este modernin käyttöjärjestelmän käyttöönottamiseen, vaikka laitteessa ei olisikaan fyysisiä näppäimistöjä / funktionäppäimiä, joita niissä usein tarvitaan. Näihin on olemassa Android-alustalle ohjelmistoja, jotka mahdollistavat modernin käyttöliittymän käyttöönoton. Microsoftin käyttöjärjestelmä mobiililaitteissa tuo rajoituksia, jolloin joudutaan tekemään useita kompromisseja.

iOS on hyvin suojattu ja rajattu käyttöjärjestelmä. Alustalle saa kuitenkin mm. viivakoodilukijoita laitteeseen asennettavan kelkan avulla tai bluetoothin kautta liittämällä. Applen tuotteisiin saa myös hyviä suojakuoria, jotka tekevät niistä entistä kestävämpiä. Mutta kuitenkin näistä monista mahdollisuuksista iOS-valinnan tekevät joutuvat tekemään useita kompromissejä laitehallinnan yms. asioiden suhteen. Lisäksi laitteissa on ammattikäytön tarpeisiin monia huonoja puolia kuten esimerkiksi akun vaihtomahdollisuuden puuttuminen.

Android-laitteen huima kehitys ja suosio tekee siitä oikean vaihtoehdon. Ammattikäyttölaitteiden valmistajat ovat luoneet vielä laitteille oman elinkaariohjelman, joka tukee laitteita vielä vuosia Googlen tuen loppumisen jälkeen. Näillä jatkuvilla päivityksillä pidetään laitteen tietoturva ajantasalla usean vuoden ajan hankinnan jälkeenkin. Androidin suuren suosion vuoksi, sillä on myös suurin kehittäjäympäristö maailmanlaajuisesti.

Nyt olisi viimeistään aika alkaa modernisoimaan mobiilikäyttöliittymiä ja käyttöjärjestelmiä. Paras valinta käyttöjärjestelmän alustaksi tällä hetkellä on Android. Älä enää mieti vaan toimi. Nyt ei kannata enää viivytellä.

Herättikö aihe kiinnostusta? Laita siinä tapauksessa viestiä niin voidaan jutella enemmänkin!

Siirry takaisin sivun alkuun